In Bodegraven en omgeving zijn er verschillende families die in de 17e eeuw gebruik gaan maken van de naam Van der Swaen. Het resultaat is dat er rond 1700 verschillende personen zijn die Pieter Cornelisz van der Swaen heetten. Een van deze Pieters is mijn voorouder. Bij meerdere personen met dezelfde naam in hetzelfde dorp is het vinden van de vader een uitdaging.
Er zijn verschillende argumenten waarom Cornelis Willemsz van der Swaen de vader is van ‘mijn’ Pieter Cornelisz van der Swaen. Deze Willem laat een Pieter dopen in 1657. Dat past goed bij een huwelijk in 1685 van ‘mijn’ Pieter, maar niet bij een huwelijk in 1674 of na 1700 van de andere Pieters. Pieter Cornelisz van der Swaen en Aegje Dircks Stehouwer noemen een van hun kinderen Willem, hoewel dat niet hun oudste zoon is en deze naam ook in haar familie voorkomt. Het sluitende argument is een belending. Op 31-12-1692 zijn Arrij Jansz de Korte, Gerrit Jansz de Korte, Dirck Jansz de Corte en Cathrina Jans de Corte geld schuldig aan de diaconie-armen van Zwammerdam. Als onderpand dienen verschillende stukken land, waaronder de helft van 1 morgen 300 roeden in de Bodegraver Kampen onder Zwammerdam. Ten oosten ligt het land van Cornelis Willemsz van der Swaan.1 Op 16-10-1726 verkopen ze verschillende stukken land in het Broekveld en de Bodegraver Kampen aan Gijsbert van der Swaen uit Bodegraven. Ten oosten van het land in de Bodegraver Kampen ligt het land van Pieter Cornelisz van der Swaen.2 Op 1-5-1737 verkoopt Cornelis Pietersz van der Swaen, met procuratie van zijn moeder Aagje Dirk Steedehouder, weduwe van Pieter Cornelisz van der Swaen, een stuk land in de Bodegraver Kampen aan Dirk Aertsz Raemburger. Ten westen ligt het land van Gijsbert van der Swaen.3
Het is mijn gewoonte om te zoveel mogelijk de originele inschrijvingen en aktes te controleren. Dat deed ik dus ook bij de vier doopinschrijvingen in het Gereformeerde doopboek van Bodegraven van de kinderen van Cornelis Willemsz van der Swaen en Marrigje Pieters van der Kats. Bij drie van de kinderen is de vader Cornelis Willemsz aan de Zuidzijde. De doopinschrijving in 1659 bevatte een cadeautje.
op den 30 en laetsten novembris een kindt gedoopt van Cornelis
Willemsz (Willem Pieter Gijsse zoon) genaemdt (Aelbert) op de Zuijtsijde.
Daar komt ineens de vader van Cornelis Willemsz tevoorschijn met een extra patroniem. Dat was onverwachts, want dit staat er op de website van het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard.
Willem Pieter Gijsen bleek perfect te passen bij perceel 34 uit de morgenboeken van Bodegraven, waarbij vier generaties te volgen zijn. Dit perceel is in het bezit van de familie Endegeest uit Leiden. In 1564 is het land in gebruik door Gijsbert Aelbertsz, vanaf 1580 door Pieter Gijsbert Aelbertsz uit Bodegraven, vanaf 1596 door zijn weduwe Leentgen, waarna in 1620 Willem Pieter Gijsbertsz wordt geregistreerd als bruiker en uiteindelijk in 1664 is dat Cornelis Willemsz Verswaen. Ook in het weesboek van Bodegraven is Willem Pieter Gijsen terug te vinden. Hij brengt geld in de weeskist dat toekomt aan het weeskind van Aeltgien Gijsen en Cors Jansz scheepmaker, afkomstig van Leentgien Jans, weduwe van Pieter Gijsen, overgrootmoeder van het weeskind.4 Aeltgien Gijsen is de dochter van Gijsbert Pieter Gijsen en Marijtgen Heijndrick Gerrit Loeffsdr,5 dus haar kind is inderdaad het achterkleinkind van Pieter Gijsen en Leentgen Jansdr.
De moraal van het verhaal: Controleer de originele inschrijvingen en aktes. Zo kunnen niet alleen fouten worden voorkomen, maar soms ook verrassende ontdekkingen worden gedaan.
Noten
1. GAAR, ora Zwammerdam 24, fol. 305v (FS scan 323/648).
2. GAAR, ora Zwammerdam 27, fol. 97v (FS scan 104/610)
3. Ibidem, fol. 269v (FS scan 287/610)
4. RHCRL, wk Bodegraven 2, fol. 70 (FS scan 94/519)
5. Ibidem, fol. 18 (FS scan 25/519)
2 Responses
Wat stom dat dat niet in de transcriptie stond, dat is toch cruciale informatie!
Ik probeer ook vaak de originele doopboeken te vinden in de hoop op doopgetuigen, maar bij plaatsen waar die toch altijd standaard ontbreken, kijk ik eigenlijk niet.
Ik moest wel even met m’n ogen knipperen toen ik het zag. Nu weet ik uit ervaring dat er bij een transcriptie soms keuzes gemaakt moeten worden, maar dit had makkelijk in de opmerking toegevoegd kunnen worden. De ervaring die ik intussen met het transcriberen en het checken van originele inschrijvingen en aktes heb, maakt dat ik steeds vaker even controleer.