Deze week was ik bezig met enkele voorouders die in Moordrecht woonden. Een van die personen was Leendert Branden of Lenert Brantsz, van wie de kinderen de naam Rip gaan dragen. Ik was hem al tegengekomen in het Stadsarchief Rotterdam. De eerste akte, uit 1649, betreft Luijt Jansz molenaar (later Van Moort/Van der Sluijs) die iemand machtigt in een zaak tegen Leendert Brantsz uit Moordrecht. De tweede akte is een verklaring uit 1654 waarin Leendert Branden met leeftijd wordt genoemd.
In het hoofdgeld van 1622 was ik Leendert niet tegengekomen. Ik had nog één akte uit 1628 te gaan die ik had gevonden via de Index van transportakten van Moordrecht uit 1616-1630 door J. Heemskerk op Hogenda. Dat bleek een voltreffer te zijn. Voor mij een bevestiging van twee dingen: Het belang van transportakten in de genealogie en het grote nut van het indexeren hiervan. Leendert Brantsz bleek de zoon te zijn van Brant Jansz, die reeds was overleden, die weer een zoon bleek te zijn van Jan Ockersz. In een keer had ik er dus twee generaties bij. Het bewijs was aan de dunne kant, dus genoeg reden om verder te zoeken.
Jan Ockersz kon ik terugvinden in het hoofdgeld, inwonende bij zijn zoon Hendrick Jan Ockersz. Brant Jansz vond ik niet, waaruit ik de conclusie trok dat hij al voor 1622 overleden was. Gelukkig bleek ook hier de bovengenoemde index buitengewoon behulpzaam te zijn. Als eerste kon ik de vrouw van Jan Ockersz, Bellitgen Branden genaamd, eenvoudig bevestigen. Er bleek ook een Jan Claesz Ruijven te zijn, die was getrouwd met de weduwe van Brant Jansz. Daar liep ik in eerste instantie vast. Tot er een lampje ging branden. Er was namelijk een andere Jan Claesz, namelijk Jan Claes Luijten, die veel voorkwam in de index. De namen leken erg veel op elkaar. Ik pakte de akte er nog eens bij en las nu wél Jan Claes Luijten (zie de afbeelding). Daarmee was duidelijk dat Dirckgen Andriesdr de moeder was van Leendert Branden, want ze werd in een andere akte bij naam genoemd.
Voor extra bevestiging keerde ik terug naar het hoofdgeld. Daar vond ik Jan Claes Luijten met Dirckgen Ariens (moet Andries zijn), zijn huisvrouw, met vier kinderen. Een van de kinderen was veel ouder, namelijk Lenert Jansz van 18 jaar oud. Ik realiseerde me dat de auteur de patroniemen zelf heeft toegevoegd, wat in dit geval resulteerde in een foutief patroniem. De leeftijd van ca. 18 jaar kwam overeen met het geboortejaar van ca. 1603. Daarmee was genoeg bewezen dat de Leendert Branden in de akte van 1628 inderdaad de juiste Leendert Branden was. De Luijt Jansz molenaar, die in 1649 een zaak aanspant tegen Leendert Branden, zijn voogd (dat zal voormalige voogd zijn, want Luijt Jansz is inmiddels 33 jaar oud), dan blijkt het te gaan om een halfbroer van Leendert. Vermoedelijk is hun moeder onlangs overleden en moet de boedelscheiding worden geregeld.